Fiets- en wandelroutes

De Vuursche route

Beschrijving van de wandeltocht:

Horeca onderweg
Bij de start treft u in Baarn Eethuys-Café De Generaal aan (v. Heutszlaan 5), elke dag open vanaf 10 uur ’s ochtends. Gevestigd in een pand dat oorspronkelijk het tweede spoorwegstation van Baarn was. Na 7 km ’t Hutje van ome Jan, elke dag geopend vanaf 10.00 uur. Na 9 km zijn er diverse pannenkoekenrestaurants in Lage Vuursche en iets verderop ligt restaurant De Fazantenhof, geopend van dinsdag t/m zondag van 12.00-16.00 uur en voor diner vanaf 18.00 uur. In Hollandsche Rading ligt Eeterij De Vuursche Dreef (Utrechtseweg 263), alle dagen open vanaf 12.00 uur.

Openbaar vervoer tussen wandeltocht en station
Wie de route wil inkorten kan na 9 kilometer vanuit Lage Vuursche (halte Dorp) op ma t/m za 1x per uur tot 18.42 uur (za tot 18.12 uur) met bus lijn 59 naar station Hilversum of tot 18.48 uur naar Den Dolder. Op zondag kunt u met Regiotaxi Eemland (tel. 0900-8099) voor ca. € 5,00 naar station Baarn.

(1) Baarn
Al vroeg in de 19e eeuw was Baarn voor de gefortuneerde Amsterdammer een gewilde omgeving voor een zomerverblijf. Met de aanleg van de spoorlijn Amsterdam – Amersfoort kreeg de ontwikkeling van Baarn serieus vorm. De lijn, met onderweg een station in Baarn, werd in 1874 in gebruik genomen. Vanaf dat moment vond er meer permanente bewoning plaats; vooral forensen die per trein naar Amsterdam pendelden, gingen in Baarn wonen.

  • U verlaat het perron via de trap naar beneden naar de tunnel onder het spoor. U loopt rechtsaf door de tunnel naar de achteruitgang van het station. Linksaf pad omhoog. Steek de verkeersweg over (Van Heutszlaan) en ga rechtsaf het fietspad op. Na 200 meter linksaf langs een slagboom het Baarnse Bos in.

(2) Het Baarnse Bos
Eeuwenoude eiken en beuken kennen de geschiedenis van het Baarnse Bos. In 1654 werd het landgoed met het huis als bruidsschat aangeboden aan een Duitse koopmanszoon en zijn bruid, dochter van een Amsterdamse burgemeester. Een kleinkind van het echtpaar, Willem Gideon Deutz, veranderde het in de 18e eeuw met brede lanen en romantische vijvers tot een echte buitenplaats. Vrijwel alle landgoederen werden een eeuw later aangepast in Engelse landschapsstijl. Zo ook het Baarnse Bos; alles moest een ‘natuurlijke’ indruk maken. Veel van dat 18e eeuwse parkbos is bewaard gebleven, zoals de vijver en het pad met de beuken. U passeert een vijver aan uw rechterhand en loopt rechtdoor over de boslaan. Even voorbij de vierde kruising rechtsaf, een kronkelpad in dat met gesnoeide beuken overkoepeld is. Bij een brede zandweg steekt u recht over en volgt de loofgang. Voor een houten loods en afrastering linksaf slaan. Volg de afrastering en ga aan het einde rechtsaf, laan richting Paleis Soestdijk.

(3) Paleis Soetsdijk
In 1674 kocht stadhouder Willem III een buitenverblijf dat hij verbouwde tot jachtslot, het latere paleis Soestdijk. Het buitenverblijf werd voornamelijk gebruikt om er de zomermaanden door te brengen. Toen de Fransen in 1795 ons land binnenvielen, vluchtte stadhouder Willem V naar Engeland en Paleis Soestdijk werd enkele jaren gebruikt als een logement voor Franse soldaten. In 1816 kwam het paleis weer in bezit van het huis van Oranje, werd verbouwd in neoclassicistische stijl en diende als woning voor leden van het Koninklijk Huis. Tegenover Paleis Soestdijk staat de Naald van Waterloo. Dit gedenkteken is opgericht voor Willem Frederik, prins van Oranje, omdat hij in 1815 de eerste aanval van de Fransen afsloeg. Deze overwinning bij Brussel ging vooraf aan de beroemde Slag bij Waterloo waar Napoleon verslagen werd.

  • Bij het fietspad langs de voorrangsweg (Amsterdamsestraatweg) gaat u rechtsaf. Na circa 700 meter steekt u de drukke weg over en gaat rechtdoor een klinkerweg in. Waar de weg naar rechts buigt bij een paar huizen, gaat u recht door langs een slagboom een bospad in langs de afrastering van de paleistuin. Op een viersprong, waar het hek haaks naar links gaat, houdt u schuin rechts/rechtdoor aan. Even verder houdt u op de zandweg links aan.
     
  • Na 650 meter staat u opnieuw voor de afrastering; ga hier op de zessprong haaks rechtsaf (dus niet scherp rechtsaf en ook niet langs het hek). Aan het einde van het pad linksaf, een brede zandweg, en even verder gaat u rechtsaf met de weg mee. U komt weer bij de afrastering uit en houdt rechts aan. Waar de afrastering naar links buigt, gaat u rechtdoor en kruist een breed ruiterpad. Loop verder rechtdoor en ga na circa 150 meter linksaf via een overstapje begrazingsgebied De Stulp in (honden aan de lijn!).

(4) De Stulp en de Charolais-runderen
Heidegebied De Stulp bestaat uit een heide- en stuifzandgebied met enkele vennetjes, zoals het Pluismeer. Omdat het gebied de laatste decennia volledig verbost was, bracht Staatsbosbeheer het in de jaren negentig weer in de oorspronkelijke staat door een flink aantal bomen te kappen. Zo ontstond de open vlakte die tegenwoordig begraasd wordt door witte Charolais-runderen. Ze ‘maaien’ het gras weg, kunnen de taaie heidevegetatie goed verteren en voorkomen dat struiken en bomen de overhand krijgen. Koeien zijn in dit verband beter geschikt dan schapen, omdat ze geen toezicht behoeven. Bovendien hoeven deze koeien niet gemolken te worden.

  • Even verder steekt u een tweede overstapje over en loopt schuin rechts langs een afrastering. Vóór een bord ‘Koninklijk Domein’ slaat u rechtsaf. Volg het pad met een bocht naar links en dan naar rechts. Circa 100 meter voorbij de bocht naar rechts, gaat u linksaf. Bij het wildrooster rechtsaf. Voor een volgend wildrooster opnieuw rechtsaf, een slingerend pad volgen. U gaat weer een overstapje over, houdt op de Y-splitsing rechts aan en gaat 100 meter verder, nadat u een klein dalletje bent overgestoken, linksaf.
     
  • Na 150 meter links aanhouden en aan het einde linksaf, brede zandweg met fietspad (voor horecagelegenheid ’t Hutje van ome Jan hier rechtsaf, 300 meter). U passeert het Pluismeer met vogelobservatiehut aan uw linkerhand. Iets voorbij P-20098 ter hoogte van huisnummer 2 gaat u rechtsaf en meteen weer rechtsaf. Aan het eind van de (300 Roeden)laan bij P-20562 rechtsaf, fietspad richting Lage Vuursche. Bij P-20022 linksaf, Koudelaan.
 

 

(5) Lage Vuursche
De Lage Vuursche, het bosgebied tussen Hilversum, Baarn en Soest, was in de 17e eeuw een uitgestrekt heidegebied. Met de komst van diverse buitenplaatsen werden ook bomen aangeplant. In het gevarieerde bos verblijven maar liefst 63 soorten broedvogels, waaronder alle vier soorten spechten die in ons land voorkomen. Veel boerderijtjes uit het oude dorp hebben inmiddels een horecabestemming gekregen.

  • Aan het einde van de asfaltweg, voorbij het Koos Vorrinkhuis, houdt u bij P-20023 links aan en volgt de zandweg met fietspad het bos in. Verderop bij P-21118 gaat u rechtdoor en even later kruist u de Aanlegsteeg; hier komt de wit-rode markering op de route.

(6) Dassen in het Maartensdijkse Bos
In het Maartensdijkse Bos treffen we de meest westelijke dassenpopulatie van Nederland aan. Dassen bouwen hun burchten graag in zandige bossen en voelen zich daarom goed thuis in dit bos. In de nabije lagere delen gaan ze op zoek naar hun favoriete maaltje, dat bestaat uit aardwormen. Dassensporen bij de faunapassages over de A27 en A28 tonen aan dat de das zich de laatste tijd weer lijkt te verspreiden vanuit Maartensdijk over de rest van de Heuvelrug.

  • U komt uit op een verharde weg bij restaurant De Fazantenhof. Ga rechtdoor en bij P-21356 linksaf, richting Hollandsche Rading. Bij P-20015 gaat u rechtsaf richting Hilversum. Op een kruising bij P-20014 linksaf, richting Hollandsche Rading (hier verlaat u de geelrode markering die rechtdoor gaat). U loopt langs een hekwerk en gaat na 100 meter rechtsaf bij het bordje 'Goois Natuurreservaat De Zuid'.

(7) De Rading (grens)
Als u hier het hekwerk even volgt tot de verharde weg (ca. 100 meter), ziet u rechts om de hoek een grenspaal staan. De Hollandsche Rading (rading = grens) vormt de grens tussen Utrecht en Holland. Langs deze kaarsrechte grens treffen we nog steeds tientallen 19e eeuwse
hardstenen grenspalen aan, met aan de ene zijde een Utrechts en aan de andere zijde een Hollands wapen. Over die grens bestond in de tijd van Floris V (1254-1296) tot ver in de 16e eeuw veel onenigheid. Ook nu nog vormt de Hollandse Rading de provinciegrens tussen Noord-Holland en Utrecht.

  • Ga aan het einde op een kruising rechtsaf en loop naar een kleine zandverstuiving. Volg deze (aan uw linkerhand), neem het tweede pad rechts en ga direct na 10 meter linksaf. Op de T-splitsing linksaf, een breed zandpad op. Doorlopen tot ca. 30 meter voor een slag-boom en verharde weg. Ga hier rechtsaf een onverhard pad in. Na 50 meter op een kruising rechtsaf. Rechtdoor lopen, zijpaden negeren, en aan het einde op de T-splitsing linksaf. Na een bankje steekt u de parkeerplaats over en gaat op de asfaltweg rechtsaf. U loopt onder rijksweg A27 door en bereikt NS-station Hollandsche Rading.

(8) Bungalowpark De Egelshoek
Als u bij het station van Hollandsche Rading staat loopt u over de spoorweg overgang, en loopt u rechtdoor in de richting van de stoplichten. Ga bij de stoplichten alsmaar rechtdoor. Na 500 meter komt u een bord tegen met “Bungalowpark De Egelshoek Na 350 Meter”. Volg het bord en na 350 meter slaat u rechts af en loopt u zo het terrein van Bungalowpark De Egelshoek op.

- print de route -